Rosemarie Trockel och Carl Fredrik Reuterswärd – på Moderna Museet Malmö

Under vintern är det viktigt att ge kropp och själ energi i form av upplyftande och stimulerande upplevelser. Ett bra sätt att göra det är att uppleva konst! Just nu visar Moderna Museet Malmö intressanta konstverk av kända artister som Rosemarie Trockel, Carl Fredrik Reuterswärd och Louise Bourgeois.

Moderna Museet i Malmö är ett satellitmuseum till fantastiska Moderna Museet i Stockholm, som är ett av våra favoritmuseer i Sverige. Moderna Malmö öppnade 2009 med några spektakulära utställningar som visar några av de största konstverken från Moderna Museets samlingar. Bland de viktigaste var Robert Rauschenbergs Monogram och målningar av Andy Warhol et al. Museet har dock varit lite av en besvikelse den senaste tiden då renovering pågått. Utställningarna har inte varit särskilt intressanta på länge och helt enkelt inte stimulerat oss. Malmö Konsthall har under samma tid gjort så mycket mer intressanta utställningar som den med Siri Aurdal som vi har skrivit om tidigare.

Rosemarie Trockel

Men nu verkar det som att Moderna Malmö är tillbaka på rätt spår! Rosemarie Trockel är en fascinerande konstnär som arbetar med målningar, föremål, fotografi, video. Mycket olika uttryck, texturer, tekniker – men också detaljer som fascinerar. När du står framför en av hennes fotografier kan du hitta detaljer i konstverket som plötsligt ger en helt annan mening till det du för stunden tittar på – hela berättelsen ändras. Vi rekommenderar att du tar dig en stund att studera varje konstverk och låta förlora dig själv i hennes konst.

Carl Fredrik Reuterswärd

Renoveringarna i Malmö är äntligen över och eftersom Carl Fredrik Reuterswärds verk är mycket väl representerade i Moderna Museets samlingar så känns det fullt logiskt att visa ”Alias: CFR” just nu. Utställningen fokuserar på Reuterswärds tidiga 60-tal med de konceptuella Kilroy-verken (som ovan) – i kombination med hans sena uttrycksfulla målningar från 1998-2001. Reuterswärd drabbades av en stroke 1989 och fick lära sig att måla med sin vänstra hand istället för höger. Han sägs ha funnit det extremt befriande.

Rosemarie Trockel visas fram till den 17 mars 2019, Reuterswärd till 5 maj. Senare i Mars kommer en stor utställning om Andy Warhol med fokus på mordförsöket som skedde då samt den politiska dynamiken av året 1968. Den utställningen öppnar den 30 mars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.